Een opmerkelijke vondst in het Utrechtse Maarssen. Op verschillende deurklinken zijn elastiekjes gevonden. Het is het werk van dieven die steeds creatiever worden.Met de elastiekjes controleren dieven of de bewoners thuis zijn. “Het idee erachter is simpel”, legt een politiewoordvoerder uit. “Het elastiekje wordt om de klink gehangen van de voor- of achterdeur. Als mensen thuiskomen, valt het elastiekje eraf. Als het er na een paar dagen nog hangt, zijn de bewoners op vakantie en kunnen dieven hun slag slaan.”
Het is een van de nieuwste inbraakmethodes, weet Frits van der Kant, directeur van het Beveiligingscentrum. “Dieven worden steeds slimmer en halen al hun creativiteit uit de kast nu het weer vroeger donker wordt.”
Inbreken 2.0
De nieuwste inbraakmethoden volgens Van der Kant zijn:
- Cilindertrekken. Dieven draaien een sterke schroef in de cilinder, het gedeelte waar je je sleutel insteekt. Met een speciale schroef trekken dieven de cilinder open en is het slot gemakkelijk open te maken. In 30 seconden is het klusje geklaard en staan de dieven binnen.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
- Takjesmethode: Deze methode wordt veel gebruikt in de zomer. Dieven leggen een takje tegen de voordeur. Als het takje valt weten de dieven dat de bewoners thuis zijn. Als het takje er na een paar dagen nog staat, slaan de dieven hun slag.
- Babbeltrucmethode: met allerlei smoezen proberen dieven binnen te komen. Vooral bejaarden zijn een gewilde prooi.
- Roemeense methode (ook wel gaatjesboormethode): Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een scherp voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid. Via een gaatjesboor of een stuk ijzerdraad draaien ze de sleutel om en staan ze binnen.
Pas op voor inbraakgolf
Over twee weken start de Nationale Inbraakpreventieweek. Gemeenten en politie waarschuwen inwoners voor de kans op woninginbraken.
Van de vier grote gemeenten heeft Utrecht relatief gezien te maken met de meeste inbraken, blijkt uit cijfers van de politie: per duizend huishoudens 4,46 inbraken. In Amsterdam ligt dat aantal op 3,91. In Rotterdam op 3,81. Den Haag is van de grote steden het veiligst, met 3,29 inbraken per 1000 huishoudens.
Dat is nog steeds stukken hoger dat het landelijke gemiddelde van 2,83 inbraken.
Zo ben je de dief de baas
“Er is maar één manier om de creatieve dieven de baas te zijn: wees ook creatief”, zegt Van der Kant. Met deze nieuwste snufjes kan dat:
- Fake-tv: dit is een vierkantje kastje dat uit een aantal led-lichtjes bestaat die ’s avonds automatisch een paar uur lang in willekeurige volgorde branden. Vanaf 25 euro is de fake-tv te koop. Houd er wel rekening mee dat je échte tv niet te zien is vanaf buiten.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
- Bewegingsdetector: dat is een kleine sensor die aan de buitengevel hangt. Als een dief op het erf loopt, springt binnen het licht aan. De inbreker heeft dan de indruk dat iemand wakker is geworden en neemt de benen.
- Anti-inbraak deurmat: een plakkerige deurmat, vergelijkbaar met muizenplakstrips. Leg deze mat neer als je op vakantie of naar je werk gaat en je maakt het de inbreker een stuk lastiger.
- Laserscan: de laserscan houdt inbrekers op een leuke manier voor de gek. Bewegende lasers wekken de illusie dat de desbetreffende woning beter niet betreden kan worden.
Bron: RTL[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]