Horecaportiers vinden werkdruk te hoog tamara 15 October 2014

Horecaportiers vinden werkdruk te hoog

Leestijd: 2 minuten

Horecaportiers ervaren de druk die ze tijdens hun werk ervaren als enorm. Regelmatig worden ze geconfronteerd met bedreigingen en geweld. Volgens veel horecaportiers weten buitenstaanders niet in wat voor situaties zij soms moeten werken. Portiers hebben het lastig, vindt Hans Donkers van beveiligingsbedrijf Network Protection. “We kunnen het nooit goed doen. Als we ingrijpen worden cafébezoekers boos omdat het ‘altijd onterecht’ is. Als we niets doen, worden mensen onvoldoende beschermd.”

Volgens Appel, schrijver van het ‘Leerboek Horecaportiers’, komen deurwachters steeds vaker in contact met bedreigingen en geweld. Zeker nu er meer drank en cocaïne wordt gebruikt. “Er zijn zelfs 13- en 14-jarigen die onder invloed van cocaïne, beveiligers bedreigen met een mes. Het loopt gigantisch uit de hand.” Hij vindt dat portiers ondergewaardeerd worden: “Politie is vaak te bang om op te treden bij geweld in het uitgaansleven. Daarom komt alles op het bordje van deurbeveiligers te liggen. Zij hebben alleen niet de bevoegdheden om passend op te treden. Ze mogen lastige klanten niet eens boeien met wat tie-wraps, zoals de marechaussee vaak doet. Portiers hebben dezelfde rechten als burgers, terwijl ze met veel meer geweld in aanraking komen.”

Beveiliger Donkers geeft aan dat buitenproportioneel geweld nooit kan worden getolereerd. Maar geeft ook de zware omstandigheden aan die portiers iedere avond meemaken: “Soms worden we wel dertig keer per avond met de dood bedreigd. Op een gegeven moment is het tijd om iemand te corrigeren en aan te pakken.”

Als portiers eenmaal voor de rechters komen te staan, komt het volgens Donkers vaak voor dat rechters hen niet goed begrijpen. “Ze zeggen dat portiers opgeleid zijn geweld te voorkomen.” Donkers vraagt zich af hoe dat dan moet, als iemand door alcohol en drugs door het lint gaat. “Het is niet mogelijk ze aan te spreken in het café, met die harde muziek. Dan moeten we ze wel met fysiek contact verwijderen.”

 

Volg ISG op social media:

Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts

Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging

Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security

Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging

 

Bron: Metronieuws.nl