Hoofdstad Amsterdam wederom onveiligste gemeente tamara 13 May 2015

Hoofdstad Amsterdam wederom onveiligste gemeente

Leestijd: < 1 minuut

Hoofdstad Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter. De nummer twee is net als vorig jaar Maastricht, Rotterdam staat op drie. Amsterdam is vooral het onveiligst door het aantal gevallen van zakkenrollen, mishandelingen en straatroven.Het gat tussen de nummer een en twee wordt wel kleiner. In Maastricht nam vorig jaar de criminaliteit toe, tegen de landelijke trend in. De stad heeft niet alleen te kampen met drugscriminaliteit, ook komen overvallen, bedreigingen en mishandelingen vaker voor. Opvallend is dat in de toptien drie Limburgse gemeenten staan: Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen.

Ranglijst onveiligste gemeenten

Ranglijst onveiligste gemeenten

 

De afgelopen jaren was de gemeente Littenseradiel het veiligst. Maar door meer inbraken in woningen, auto’s en schuurtjes, is de Friese gemeente die titel kwijt. In de topdrie van veiligste gemeenten staan nu Kapelle, Korendijk en Zuidhorn. De winnaar wordt vanavond bekendgemaakt in het programma De Nationale Misdaadmeter op NPO 1.

Eind vorige maand bleek uit cijfers van het CBS dat het aantal misdrijven waarvan aangifte is gedaan vorig jaar met 8 procent is afgenomen. De criminaliteit daalt al jaren, maar dit was de sterkste afname in tien jaar. Er waren vooral minder woninginbraken, straatroven, overvallen en geweldsdelicten in 2014.

 

Bron:  nos.nl