Honderden mensen gooien 200.000 tomaten in Amsterdam tamara 14 September 2014

Honderden mensen gooien 200.000 tomaten in Amsterdam

Leestijd: < 1 minuut

Honderden mensen hebben zondagmiddag op de Dam in Amsterdam op een ludieke manier geprotesteerd tegen de Russische boycot van Europese groenten en fruit. En dat leverde bijzondere beelden op.

Een van de voorwaarden was dat andere mensen op de Dam geen last van het tomatengevecht zouden hebben. Daarom was het terrein, vlak voor het Koninklijk Paleis, met plastic beklede hekken afgezet. De voornamelijk jonge deelnemers waren gekleed in witte T-shirts die ze van de organisatie hebben gekregen. Sommige hadden alleen een zwembroek aan. Er raakten niemand gewond.

De actie was een initiatief van vier jonge Amsterdamse ondernemers. Door het inkopen van tomaten voor een marktconforme prijs willen ze de tomatentelers een hart onder de riem steken.

Na een signaal vanaf het podium raapten de deelnemers onder grote hilariteit de tomaten op die vlak daarvoor door een truck waren gedumpt. Het ging om zo’n 200.000 exemplaren van wat kleinere tomaten, zogeheten smaaktomaten, met een gewicht van 35 tot 40 gram. De mannen en vrouwen moesten de tomaten eerst fijn knijpen voordat ze elkaar ermee bekogelden. Binnen een mum van tijd waren de deelnemers met rode pulp besmeurd. Ook de voorraad tomaten ging er snel doorheen.

RTL Nieuws