Hoge verkeersboete na 1 juli gespreid betalen tamara 29 April 2015

Hoge verkeersboete na 1 juli gespreid betalen

Leestijd: < 1 minuut

Mensen die de aan hen opgelegde verkeersboete niet op tijd kunnen betalen, omdat ze op dat moment te krap zitten, kunnen die boete vanaf 1 juli 2015 in termijnen betalen. De mogelijkheden voor gespreide betaling worden voor hen uitgebreid.Het gaat daarbij alleen om mensen die kunnen aantonen dat zij de boete wel willen maar niet kunnen betalen en bij wie dwangmiddelen tot onredelijke situaties leiden.

Dat schrijven minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer. Nu is gespreide betaling ook al mogelijk maar alleen als iemand ernstige schulden heeft en daarnaast vaak ook nog een strafrechtelijke boete moet voldoen.

Met de ruimere betalingsmogelijkheden hopen de bewindslieden dat meer mensen de boete voldoen en daarmee minder vaak dure dwangmiddelen ingezet hoeven te worden. Zowel de Tweede Kamer als de Nationale ombudsman had gewezen op schrijnende en onredelijke situaties van bijvoorbeeld gijzeling, wat betekent dat mensen vastgezet worden om hen onder druk te zetten alsnog te betalen.

Van de gemiddeld 10 miljoen verkeersboetes die jaarlijks worden opgelegd, wordt pakweg 95 procent betaald. In 2013 zijn ongeveer 16.500 betalingsregelingen getroffen voor verkeersboetes. Justitie zoekt nog verder uit met ketenorganisaties wat voor maatregelen er moeten komen om de groep mensen die niet tijdig kan betalen, tegemoet te komen.