FNV Beveiliging ontevreden met bod werkgevers tamara 2 February 2016

FNV Beveiliging ontevreden met bod werkgevers

Leestijd: 2 minuten

Een cao-delegatie van werkgevers in de beveiliging heeft hun uitgebrachte eindbod toegelicht aan FNV Beveiliging en de andere bonden. De delegatie wilde volgens de bestuurders Tanja Schrijver en Mohamed Gafkidoen doen geloven dat een heel goede deal was aangeboden. Maar het komt volgens hen neer op een minimale prijscompensatie.

De flinke loonsverhoging van 2,3 procent op 1 januari 2012 was volgens FNV een compensatie voor het feit dat er sinds 1 juli 2010 geen enkele loonsverhoging meer was gegeven. Bovendien moesten beveiligers ook nog een vakantiedag inleveren, die een halve procent van het loon waard was. De echte verhoging was dus 1,8 procent. In het eindbod van nu is voorgesteld de onregelmatigheidstoeslag door te betalen over vakantiedagen. De gevolgen voor het loon verschillen per beveiliger en is volgens FNV niet altijd een verbetering.

De werkgevers willen volgens Schrijver en Gafkidoen verder niets doen rond andere, volgens hen belangrijke zaken in de cao. Dus geen voorstellen over de min-uren, niet over de voorspelbaarheid van vrije tijd en ook niet over naleving van de cao of het pensioen voor parttimers.

De beveiliger gaat er gemiddeld al een aantal jaren op achteruit, menen beide vakbondsbestuurders. Het leven wordt steeds duurder waardoor steeds meer beveiligers moeite hebben om rond te komen. Er zijn minder volledige banen, waardoor er ook minder salaris en minder onregelmatigheidstoeslag wordt verdiend. Ook wordt er minder overgewerkt en er is minder inzet op onregelmatige tijden.

Het leven is tussen 2010 en 2015 door de inflatie 10,31 procent duurder geworden en de beveiliger kreeg er maar 5,81 procent bij, waarvan 0,5 procent uit de eigen portemonnee. Daardoor is dus 4,5 procent aan koopkracht ingeleverd. De werkgevers bieden nu in 2016 een structurele loonsverhoging aan van 0,7 procent, gebaseerd op de inflatie gemeten over 2015. Daarnaast levert het terugbrengen van onregelmatigheidstoeslag in het aanbod van werkgevers een verbetering van 0 tot 3 procent, afhankelijk van de mate waarin onregelmatig gewerkt wordt.

Na de toelichting over het eindbod ligt het cao-overleg nog steeds stil. Het is dus aan de leden om de volgende stap te nemen. Dat begint met een ludieke actie: meedoen aan een fotowedstrijd op Facebook. FNV-leden wordt gevraagd een selfie te maken voor de poster van ‘I love een goede cao’. Wie deze foto op Facebook zet kan een dinerbon van 100 euro winnen.

Bron: beveiligingnieuws.nl