Festivalbezoekers mogen gratis hun waterflesje bijvullen tamara 4 September 2014

Festivalbezoekers mogen gratis hun waterflesje bijvullen

Leestijd: < 1 minuut

In de rij staan om voor een paar euro een bekertje of flesje water te kopen, is bijna verleden tijd op festivals in Amsterdam. Vanaf eind dit jaar moeten festivalbezoekers gratis hun flesjes kunnen bijvullen.

Dat heeft het college van B&W besloten na vragen van de VVD. “Gratis drinkwater aanbieden was al verplicht, maar de manier waarop dat moest, was onduidelijk”, zegt VVD-gemeenteraadslid Daniel van der Ree.

Festivals in de hoofdstad moesten al een watertappunt per 150 bezoekers hebben, omdat de gemeente anders geen vergunning verleent. “Nu is vastgelegd dat rechtstreeks uit de kraan drinken niet voldoende is. Bezoekers moeten ook de mogelijkheid hebben een flesje te vullen”, zegt Van der Ree.

In juni was er ophef over de gang van zaken op het Amsterdamse festival Open Air. Bezoekers die hun flesjes wilden vullen, werden tegengehouden door beveiligers.

Tom Niekamp van KRNWTR, een bedrijf dat drinken van kraanwater promoot, denkt dat festivals veel geld mislopen door de maatregel. “Gemiddeld koopt iedere bezoeker wel een flesje. Het gaat al snel om zo’n 80.000 tot 100.000 euro omzetverlies.”

“Het enige waar festivals nu op kunnen verdienen, is de verpakking”, denkt Niekamp. “Ik verwacht dat ze coole hervulbare flesjes zullen maken, die bezoekers graag willen kopen en dan de hele dag kunnen gebruiken.”

Bron: nos.nl