Evenementenbeveiliging groeit, maar concurrentie steeds feller tamara 20 July 2016

Evenementenbeveiliging groeit, maar concurrentie steeds feller

Leestijd: 2 minuten

Volgens het op de evenementenbranche gerichte Entertainment Business gaat het goed met de beveiligingsbranche. Dat komt door een toename van het aantal evenementen, maar ook door recente dreigingen. Professionals maken zich wel zorgen over de toenemende prijsconcurrentie.

Steeds meer kleine beveiligingsbedrijven

Incidenten, zoals met de monstertruck in Haaksbergen, terrorismedreiging en extreem weer hebben ervoor gezorgd dat de veiligheidseisen voor evenementenvergunningen behoorlijk zijn aangescherpt. Gevestigde beveiligingsbedrijven profiteren hiervan, maar hebben er ook last van, aldus Entertainment Business. Het zou namelijk leiden tot de komst van steeds meer kleine beveiligingsbedrijven, waar op het gebied van tarieven niet mee te concurreren is. Die bedienen vooral de nieuwe markt van evenementen die door horecaondernemers worden georganiseerd. Tony den Blanken, directeur van PPS Security, noemt het wildgroei van prijsschieters in de beveiligingsbranche. “Je ziet dat er de laatste jaren heel veel kleine bedrijven bij zijn gekomen. Ook huren veel bedrijven bij andere partijen in en dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede.” De tarieven zijn volgens de ondernemer zo scherp, dat er geen ruimte overblijft voor opleiding en certificering, terwijl de gevestigde beveiligingsbedrijven daar wel in investeren.

Mari van Dorst van Crowd Support vindt dat je moet concurreren én investeren in kwaliteit, opleiding, en permanente educatie. Maar opdrachtgevers kijken meestal alleen naar wat onderaan op de offerte staat. Hij wijst erop dat grote bedrijven niet per definitie duurder zijn, omdat zij uit ervaring vaak het vereiste beveiligingsniveau weten te bereiken met minder personeel. Maar dat valt niet op als alleen op uurtarief per medewerker wordt geselecteerd.

Handboek

Een binnenkort te verschijnen handboek op het gebied van evenementenveiligheid met richtlijnen voor gemeente, organisatoren en veiligheidsorganisaties zou verbetering moeten brengen. Het rapport over Haaksbergen maakte volgens Gerard van Duykeren van The Security Company en VVEM wel duidelijk dat de vergunning amper had bijgedragen aan de veiligheid van het publiek en dat het voor de gemeente moeilijk is om de juiste kennis te vinden. Hij zegt dat bij veel (kleinere) gemeenten de vereiste kennis niet altijd voorhanden is en dat het ontbreekt aan een netwerk om de benodigde kennis en ervaring uit te wisselen.

Ook extreem weer is een toenemend punt van zorg, omdat het niet alleen tot onveiligheid leidt, maar ook grote financiële consequenties kan hebben als evenementen afgelast moeten worden of als tijdens een evenement het terrein ontruimt moet worden. De afgelopen jaren kenden diverse van dit soort incidenten. Voor de beveiligers, die op de eerste rij staan als er tot ontruiming wordt overgegaan, betekent dat een grote uitdaging. Volgens Guus Pemen, bliksemexpert en hoofddocent aan de TU Eindhoven, is het heel moeilijk om het publiek tegen bliksem te beveiligen. “Je hebt geaarde metalen palen of een netwerk van metaaldraden boven het publiek nodig om het risico te verminderen. Dat lijkt zowel praktisch als financieel onuitvoerbaar. Volgens strategisch adviseur en trainer Syan Schaap van het Event Safety Institute kunnen ervaren beveiligingsbedrijven een rol spelen in de advisering. Zij kunnen volgens hem sowieso helpen bij het hele vergunningstraject, advies geven en ook namens de organisator in overleg treden met de gemeente en veiligheidsdiensten. “Zij hebben namelijk die kennis wel en investeren er ook in om die up to date te houden.”

 

Bron:  Beveiligingnieuws.nl