Een nieuwe kijk op beveiliging van ziekenhuizen tamara 28 December 2014

Een nieuwe kijk op beveiliging van ziekenhuizen

Leestijd: < 1 minuut

In ziekenhuizen verschijnt een nieuw soort superbeveiliger, die niet alleen wordt ingezet tegen agressie en diefstal, maar ook speciaal is opgeleid om bijvoorbeeld ziektesymptomen te herkennen en de landing van de traumahelikopter te coördineren.

De eerste gecertificeerde zogenoemde healthcare-beveiligers, die vanaf deze week inzetbaar zijn, hebben geleerd hoe ze moeten omgaan met infectiegevaren, gevaarlijke stoffen, brand, drugsgebruikers en met verdriet en agressie van patiënten of bezoekers. Ze zijn thuis op het gebied van EHBO en bedrijfshulp- verlening, maar ook van juridische onderwerpen als zorgplicht en rechterlijke dwang.

Volgens beveiligingsreus Securitas, die deze week de eerste lichting presenteert, was het nodig een nieuwe weg in te slaan. „Want het interne beveiligingsbeleid van ziekenhuizen voldoet niet aan de hedendaagse beveiligingstechnologie”, zegt Securitas-woordvoerder Vinz van Es. „Tegenwoordig hanteren ziekenhuizen ondanks de forse toename van geweldsdelicten nog steeds hetzelfde beleid als tientallen jaren geleden. Ze zoeken al jaren naar een gulden middenweg waarbij je de hulp en tegelijkertijd veiligheid garandeert.”

 

Bron: De Telegraaf