De nieuwe generatie beveiligers draagt geen uniform tamara 25 August 2015

De nieuwe generatie beveiligers draagt geen uniform

Leestijd: 2 minuten

Je hebt ze misschien nog nooit gezien en dat is ook juist de bedoeling: de nieuwe generatie beveiligers draagt geen uniform en wil zo min mogelijk opvallen. Ze worden ‘predictive profilers’ genoemd en zijn overal. Stiekem. In het Rijksmuseum lopen ze rond en ook steeds meer ziekenhuizen en vliegvelden hebben ze: onzichtbare beveiligers. Met een duur woord worden ze ‘predictive profilers’ genoemd.

Het is een nieuwe manier van beveiligen die uit Israël is over komen waaien, weet specialist in beveiligen Leen van der Plas van Sosecure. “In Israël wordt de methode al heel lang gebruikt om terroristen en criminelen van tevoren te stoppen zodat ze niet kunnen toeslaan. Deze manier van beveiligen gebruiken we nu ook in Nederland.”

Zoeken naar risico

Loopt de ‘ouderwetse’ beveiliger een vast rondje en spreekt deze alleen mensen aan die regels overtreden, de hoogopgeleide profiler gaat heel anders te werk. “Ze wachten niet af, maar zoeken actief naar mogelijke risico’s. Ze hebben een veel vrijere rol. Hun voornaamste doel is het voorkomen van misdaad. Ze zijn ook niet herkenbaar aan hun v-teken”

In de gaten houden

Volgens Van der Plas is de opleiding van profiler een pittige: “Ze leren in een bepaalde setting eerst het normale gedrag vast te stellen en kijken dan naar afwijkend gedrag. Om profiler te worden, moet je over een boel mensenkennis beschikken. Veel profilers hebben een psychologische studie gedaan.”

Een voorbeeld: iemand die op het station treuzelt en helemaal niet bezig om zijn trein te halen, kan dus verdacht zijn en wordt door de profilers in de gaten gehouden. “Een moeilijk aspect in het vak is om klantvriendelijk te blijven en iemand op een goede manier aan te spreken zonder dat de boel escaleert.”

Soms gaat het ook mis. “Zo liep een man een keer heel gedecideerd naar een duur kunstwerk te kijken in een museum. Hij bleef er zo lang naar staren, dat hij werd aangesproken. Bleek hij gewoon groot fan van het werk.”

Populair

Beveiligingsexpert Glenn Schoen verwacht dat we steeds meer te maken krijgen met predictive profilers. “Met deze manier kunnen we vooral winkeldieven en zakkenrollers te snel af zijn. Maar ook kinderlokkers kunnen gepakt worden voordat ze toeslaan.”

​Volgens Schoen is één plek in ons land al heel ver met predictive profiling: “Dat is Schiphol. Het vliegveld hangt sinds kort vol met slimme camera’s. Aan de manier van bewegen kunnen gespecialiseerde beveiligers mensen herkennen die mogelijk een aanslag gaan plegen.”

 

Bron: EditieNL.nl