De helft minder jeugdbendes actief tamara 7 May 2014

De helft minder jeugdbendes actief

Leestijd: < 1 minuut

Volgens cijfers van ministerie van Veiligheid en Justitie is in 4 jaar tijd het aantal jeugdbendes gehalveerd. De omvang van het aantal problematische jeugdgroepen nam af van 1760 in 2009 naar 764 eind 2013. Ondanks de afname blijft samenwerking tussen justitie, politie en gemeenten nog altijd hard nodig.

De probleemgroepen komen in drie verschillende vormen voor: hinderlijk, overlastgevend en crimineel. Al deze drie categorieën zijn sinds 2009 een stuk kleiner geworden. In het aan de tweede kamer overhandigde rapport ‘Problematische Jeugdgroepen in Nederland’ gaat het overigens niet zozeer om overlast veroorzakende hangjongeren. De onderzoekers hebben zich gericht op jeugdbendes die straten, buurten of zelfs hele wijken in hun greep houden door hinderlijk aanwezig te zijn, mensen te intimideren en geweld te gebruiken om buurtbewoners te ontmoedigen om aangifte te doen.

Dit probleem is nog zo ernstig van aard dat het aantal betrokken partijen uitgebreid moet worden om de georganiseerde jeugdcriminaliteit verder te verkleinen. Aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ook is bijvoorbeeld het structureel overleg met de onderwijssector van groot belang om risicojongeren sneller in het vizier te krijgen.

Volg ISG op social media:

Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts

Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging

Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security

Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging