Daling voertuigdiefstallen duurt voort tamara 27 January 2016

Daling voertuigdiefstallen duurt voort

Leestijd: 2 minuten

Het totaal aantal voertuigdiefstallen is in 2015 gedaald tot onder de 30.000. Dat maakt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bekend. De daling wordt vooral toegeschreven aan de steeds betere beveiliging van nieuwe auto’s.

De diefstal van het aantal gestolen personenauto’s daalde ten opzichte van 2014 met 5,8 procent naar 10.091 auto’s. Andere opvallende dalingen betroffen de lichte bedrijfswagens (-20,5 procent), zware bedrijfswagens (-31 procent) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21 procent). Het aantal gestolen brom- en snorfietsen schommelt al jaren om hetzelfde aantal. Afgelopen jaar is het aantal diefstallen van motorfietsen met ruim 5 procent gestegen.

Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14 procent) is markant. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit kan dit voor een deel worden verklaard door het feit dat in jonger auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen en de software te kraken. Visser: “Dat betekent niet dat we achterover gaan zitten. Het dievengilde richt zich nu meer op personenauto’s van 4 tot 8 jaar oud. Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16 procent toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto te overwegen.’

Opvallend is dat personenauto’s ouder dan acht jaar minder in trek zijn. De dalende trend van voorgaande jaren heeft zich bij deze categorie voortgezet.”
De Volkswagen Golf is nog altijd favoriet bij het dievengilde. Van dit type verdwenen er 1510. Met grote afstand volgt de volgt de Volkswagen Polo met 935 exemplaren. Verder verdwenen er 406 BMW’s uit de 3-serie, 259 Opel Corsa’s, 217 Audi A4’s, 200 Mercedessen uit de E-klasse, 193 Seat Ibiza’s, 166 BMW’s uit de 1-serie, 161 Renault Clio’s en 156 Citroëns C1.

Ondanks dat het aantal gestolen voertuigen daalt, toont het terugvindpercentage ook een dalende trend. Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto’s daalde van 39,6 procent naar 37,4 procent. De samenwerkende partijen richten zich naast de preventie dan ook in toenemende mate op het vergroten van het aandeel auto’s dat weer wordt teruggevonden. Daarbij wordt onder meer geïnvesteerd in de toepassing van systemen die de auto na diefstal traceerbaar maken en een versterking van de opsporing.
Visser: “Gelukkig hebben we in Nederland op het thema voertuigcriminaliteit een zeer hechte samenwerking tussen overheid, branche en verzekeraars waardoor we in staat zijn hier paal en perk aan te stellen.”

 

Bron: beveiligingnieuws.nl