Controle voor ouder met kind op Schiphol tamara 21 July 2015

Controle voor ouder met kind op Schiphol

Leestijd: 2 minuten

Reis je als alleenstaande ouder met je kind via Schiphol naar het buitenland? Dan moet je rekening houden met extra controles. Vorig jaar werden er in Nederland 247 minderjarige kinderen ontvoerd, ofwel elke werkdag één kind. Daarvan keerden na de zomervakantie 19 kinderen niet terug. Reden voor de marechaussee op Schiphol om deze maanden extra alert te zijn op mogelijke kinderontvoeringen.

Het gevolg hiervan is dat je als alleenreizende ouder met kind(eren) te maken kunt krijgen met deze extra controles. Het is niet zo dat elke alleenreizende ouder uit de rij voor de incheckbalie of gate wordt gehaald.

Nader onderzoek

Wel worden er aanvullende vragen gesteld en soms wordt er een aanvullend onderzoek ingesteld. Zo kun je vragen verwachten over je bestemming, je retourticket, de achternamen en de toestemming van de andere ouder. Soms wordt ook je kind ondervraagd.

Vooroordelen

Het is niet zo dat het alleen maar gaat om mannen met bestemming Irak, Turkije of Marokko. Van de 247 kinderen is namelijk 70% door de moeder ontvoerd. Vaders waren in 28% van de gevallen de dader en 2% was een familielid. Nog eens 355 keer kwam bij de marechaussee een melding binnen dat een ouder bang was voor ontvoering door de ex-partner.

Bovendien wordt de ranglijst met bestemmingen aangevoerd door Duitsland, gevolgd door België, Marokko en Engeland. Grenscontroles met Duitsland en België zijn er weliswaar niet, maar wie naar Turkije, Marokko of Engeland reist, neemt al snel het vliegtuig vanaf Schiphol. Voor die landen moet je langs de paspoortcontrole, waar de marechaussee dus alert is op alleenreizende ouders met kinderen.

Om een dergelijk onderzoek te vergemakkelijken en om een vertraging of het missen van de vlucht te voorkomen, wordt daarom geadviseerd een toestemmingsformulier mee te nemen. Hiermee kan de andere ouder je toestemming geven om alleen met het kind te reizen.

Overige documenten

Naast het toestemmingsformulier wordt geadviseerd ook andere documenten mee te nemen. Denk hierbij aan een recent uittreksel uit het gezagsregister, recent uittreksel uit de GBA, kopie van het paspoort van de toestemming gevende ouder, en eventueel een uitspraak met betrekking tot gezag en omgang, kopie ouderschapsplan en geboorteakte.

 

Bron: jurofoon.nl