Boetes van winkeliers aan winkeldieven leveren 2,5 miljoen op tamara 18 April 2016

Boetes van winkeliers aan winkeldieven leveren 2,5 miljoen op

Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse detailhandel heeft de afgelopen jaren voor miljoenen euro’s kunnen verhalen op winkeldieven, zo meldt de stichting Afrekenen met Winkeldieven in De Telegraaf. Dieven kunnen tegen een administratieve boete van 181 euro voorkomen dat zij aan de politie worden overgedragen. Dat leverde in totaal 2,5 miljoen euro op.

“Eindelijk plukken wij nu van de dieven in plaats van andersom. Maar het blijft natuurlijk een schijntje op de totale schade die geleden wordt”, zegt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland in De Telegraaf. Winkeldiefstal is volgens de branchevereniging nog altijd een groot probleem met grote gevolgen voor de winkelier. De detailhandel zou jaarlijks zo’n 600 miljoen euro aan omzet derven door diefstal. “Maar gelukkig claimen steeds meer gedupeerden geld terug van een crimineel als ze bestolen zijn”, vervolgt Van Steeg. “Het afgelopen jaar zo’n 25.000, maar dat aantal moet omhoog want nog tienduizenden doen het nog niet. We moeten samen namelijk het signaal afgeven dat winkeldiefstal niet loont.”

Als een dief is betrapt kan hij de winkelier 181 euro betalen ter compensatie van de schade en tijd die deze kwijt is met het afhandelen van het incident. Daarnaast kan overigens nog altijd een boete van de politie volgen.

Genoegdoening

Detailhandel Nederland zou volgens De Telegraaf graag zien dat de wet wordt aangepast en het strafrecht meer ruimte gaat bieden voor financiële genoegdoening voor de winkelier. Van Steeg: “Nu verdwijnt de boete die een officier van justitie oplegt voor winkeldiefstal in de schatkist, maar door de wet zo aan te passen dat ook de winkelier altijd wordt gecompenseerd voor geleden schade, zal de aangiftebereidheid stijgen en wordt het vertrouwen van de winkelier in de autoriteiten versterkt. Daarmee creëren we een win-winsituatie.” Van Steeg vindt het wel wrang om soms te moeten constateren dat als de winkelier een boete oplegt, justitie dat een reden vindt om niet tot verdere strafvervolging over te gaan. Zeker als het om een relatief klein vergrijp gaat gebeurt dat regelmatig.  De secretaris van Detailhandel Nederland vindt dat een fout signaal.

Succesvolle regeling

Afrekenen met Winkeldieven is de succesvolle regeling van Detailhandel Nederland waar jaarlijks duizenden winkeliers gebruik van maken om 181 euro te claimen bij winkeldieven. Detailhandel Nederland wil dat nog meer winkeliers van de regeling gebruik maken. Hoe meer winkeliers de regeling gebruiken hoe groter de preventieve werking is. Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting via www.afrekenenmetwinkeldieven.nl.

 

Bron:  beveiligingnieuws.nl