Bewakingssystemen winkels zijn vaak ondermaats tamara 2 July 2018

Bewakingssystemen winkels zijn vaak ondermaats

Leestijd: < 1 minuut

Het is slecht gesteld met de beveiligingssystemen van ondernemers. Zo heeft bijna de helft van de winkeliers camera’s hangen die beelden maken waarop overvallers niet te herkennen zijn.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Drie op de tien winkels hebben helemaal geen bewakingscamera’s, en bij andere winkels is het systeem gedateerd, schrijft het AD.

Crimineel bereidt zich goed voor

Ook de plek waar de camera’s hangen voldoet niet. Ze hangen vaak te hoog, zodat het gezicht van de overvaller niet goed zichtbaar is. Ook schort er veel aan de belichting, en veel camera’s zijn niet scherpgesteld.

Volgens Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de politie, hebben professionele overvallers al gauw door dat de beveiliging in een winkel ondermaats is en bereiden ze zich goed voor: “Daarbij kijken ze ook naar de mate van camerabewaking. Waar hangen de camera’s? Hoe zijn ze gepositioneerd?”, zegt hij in het AD.

De politie raadt winkeliers aan hun bewakingssystemen te verbeteren. Van der Stap: “Vaak is het een kwestie van bestaande camera’s beter instellen en beter ophangen. Voor een kleine investering van zo’n 1000 euro is het beeld al veel beter bruikbaar.”