Beveiligingsbedrijven kiezen vaker voor dames tamara 10 February 2015

Beveiligingsbedrijven kiezen vaker voor dames

Leestijd: 2 minuten

Vrouwen zijn bezig aan een stevige opmars in de beveiligingswereld. Waar vroeger voornamelijk de nors kijkende kleerkasten als bewakers werden ingezet, kiezen nu steeds meer bedrijven voor glimlachende vrouwen. De gespierde macho verliest terrein in de beveiligingswereld.De charmes van een vrouw werken soms gewoon beter. “Dat is een duidelijke verschuiving”, zegt commercieel directeur Richard Franken van Trigion, de grootste beveiligingsorganisatie van Nederland. “Zo’n 25 jaar geleden, was hooguit 1 op de 50 beveiligers een vrouw, nu is dat 1 op 10. En in de winkelbeveiliging is het zelfs de helft. Dat komt omdat er meer aandacht is voor hostmanship, het gastheer of -vrouwschap.”
Volgens Franken zijn vrouwen in bepaalde zaken ook beter. “Het zal hun intuïtie zijn, maar vaak zijn ze scherper en beter in bijvoorbeeld videowaarneming en het signaleren van afwijkend gedrag. Daarbij komen bedrijven er steeds meer achter dat het werk niet alleen bestaat uit boeven vangen. Zelfs in de nachtsurveillance werken steeds meer vrouwen. Wij hebben 600 auto’s rondrijden. Vroeger zat daar nooit een vrouw in en nu is ook daar 10 procent een dame.”

Bij Bullseye Security uit Den Haag constateert men dat de “sportschooltypes” steeds meer het veld moeten ruimen. “Er wordt vaker klantgericht gewerkt”, zegt Jasper van Buul namens het bedrijf. “Vroeger paste een beveiliger bij het beveiligingsbedrijf. Nu bij de opdrachtgever. Er wordt gekeken naar waar de klant behoefte aan heeft. Bij het Leger des Heils worden mensen met een christelijke achtergrond ingezet en bij een ander bedrijf past weer beter een andere religieuze achtergrond. Representatief zijn of bijvoorbeeld bepaalde talen spreken, wordt belangrijker. Er wordt gekeken naar cultuur en religie en wat de problemen van een klant zijn. Daar zoeken we dan maatjes bij. Zo hebben sommige klanten meer behoefte aan vrouwen. Die kunnen beter de-escalerend optreden.”

Ook het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de vrouwen ontdekt. Daar lopen inmiddels vrouwen, al dan niet in uniform, door de zalen om opvallend gedrag op te merken en daarnaast als gastvrouw op te treden.
Behalve dat het vriendelijk oogt, is het soms ook gewoon noodzakelijk dat er dames in de beveiliging zitten. “Neem Schiphol”, zegt Franken. “Daar moeten de controles van vrouwen wel door vrouwen worden uitgevoerd. We zijn in beveiliging een aantal stadia gepasseerd. Het begon met de ouderwetse nachtwakers, gevolgd door de man met hond. Daarna kwam de mens en techniek en nu zie je weer steeds meer maatwerk.”

 

Bron: .tjoeten.be