Beveiliging Bijenkorf gaat te ver: slachtoffer krijgt schadevergoeding tamara 30 November 2014

Beveiliging Bijenkorf gaat te ver: slachtoffer krijgt schadevergoeding

Leestijd: < 1 minuut

De beveiliging van de Bijenkorf heeft zich begin dit jaar flink vergaloppeerd door een onschuldige klant op te sluiten in de kelder. De Bulgaarse kostuumontwerper Vasco Dimitrov was in februari het slachtoffer van de onterechte opsluiting. Onterecht werd hij door de beveiliging meegenomen naar de kelder waar de Bijenkorf een soort eigen politiecel heeft. Zelfs toen na controle al bleek dat Dimitrov niets had gestolen, werd hij alsnog opgesloten. De Bulgaar belde de politie, maar ving daar bot.

Hoewel de Bijenkorf in februari al haar fout toegaf, kwam de zaak deze week voor de rechter. De kantonrechter besloot dat het warenhuis 250 euro moet betalen aan Dimitrov. ‘Dergelijke ingrijpende maatregelen mag een winkel alleen nemen bij een ontdekking op heterdaad en daarvan was hier geen sprake’, aldus de kantonrechter.

Vrijbrief

De Bijenkorf mag blijkbaar dus wel op eigen houtje mensen opsluiten. Daar bestaan, zo bleek, afspraken over met de politie. Maar dat er dergelijke afspraken zijn, is volgens de rechter ‘geen vrijbrief de bevoegdheden van beveiligingsmedewerkers verder op te rekken dan toegestaan’.

In deze rechtszitting kwam ook naar voren dat de Bijenkorf aan de Dam jaarlijks voor 2 miljoen euro bestolen wordt.