Beveiligers stellen Schiphol en beveiligingsbedrijven ultimatum tamara 14 May 2016

Beveiligers stellen Schiphol en beveiligingsbedrijven ultimatum

Leestijd: 2 minuten

De beveiligers op Schiphol stellen de beveiligingsbedrijven en de luchthaven een ultimatum. Ze willen dat er vòòr zondag 15 mei 2016 afspraken komen over concrete maatregelen om hun werkdruk aan te pakken en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan volgen er acties, zo dreigt FNV.

Het ultimatum volgt op een raadpleging onder de beveiligers naar aanleiding van een gesprek tussen FNV Beveiliging, Schiphol en de beveiligingsbedrijven eind april. De twee laatste weigerden volgens de bond opnieuw om op korte termijn maatregelen te nemen om de werkdruk van de beveiligers op de luchthaven op te lossen.  “We zijn er nu klaar mee”, zegt Simon Wever, beveiliger op Schiphol. “Mijn collega’s en ik wachten er al zes jaar op dat er iets aan de enorme werkdruk wordt gedaan. Genoeg is een keertje genoeg. Of er komen afspraken over het oplossen van de problemen òf we gaan met elkaar praten over hoe we de druk kunnen opvoeren.”

Toenemend veiligheidsrisico

Sinds de invoering van zogenaamde Central Security is de werkdruk alleen maar toegenomen. De hoge werkdruk en de arbeidsomstandigheden op Schiphol leiden tot afnemende alertheid bij beveiligers. Dat maakt dat beveiligers hun vak niet goed meer kunnen uitoefenen, waardoor het veiligheidsrisico toeneemt, aldus FNV. Bij deze ontwikkeling heeft de beveiliger maar zeker ook de reiziger geen enkel belang. Een recent onderzoek van TNO ondersteunt dat beeld.

Wever hoopt dat Schiphol en de bedrijven het ultimatum aangrijpen om nu echt met maatregelen te komen, zodat het niet tot acties hoeft te komen. “Het liefst zijn mijn collega’s en ik gewoon met ons vak bezig: het zorgen voor een veilige reis voor de passagiers die reizen vanaf Schiphol. Dat wordt ons steeds moeilijker gemaakt en daar zijn we klaar mee. Daarom willen we zo nodig in actie komen. Of dat zover komt? Dat is nu aan Schiphol en de werkgevers.”

 

Bron: beveiligingnieuws.nl