Beveiligers op Schiphol houden roosterwijziging tegen tamara 26 April 2015

Beveiligers op Schiphol houden roosterwijziging tegen

Leestijd: 2 minuten

Vakbond FNV claimt vrijdag een overwinning te hebben behaald voor haar leden bij G4S Aviation Security op Schiphol. De door het bedrijf geplande  roosterwijzigingen die zouden neerkomen op een “forse werkverzwaring” in de ogen van de bond gaan (voorlopig) niet door.FNV meldt dat de nieuwe roosters niet van de baan zijn, maar “nu in samenspraak met de mensen van de werkvloer worden gemaakt”. G4S wil roosterwijzigingen doorvoeren naar aanleiding van de nieuwe centrale indeling van de beveiliging op Schiphol per 3 juni. in januari werd een voorstel van de directie hierover “massaal afgewezen door de mensen op de vloer,” zegt FNV. Volgens de bond wordt de werkdruk over de gehele linie bij het beveiligingswerk op Schiphol, dat tegenwoordig in handen van particuliere bedrijven is, “steeds hoger, roosters steeds flexibeler en werkomstandigheden steeds ongezonder”. De bond citeert vrijdag beveiliger Dirk Jan Leentvaar die zegt het “zat” te zijn. “Wij zijn en voelen ons geen gastheer zoals Schiphol wenst, maar specialisten die beveiligen. En hierin neemt Schiphol ons niet serieus.”

FNV zegt ook dat er op beveiliging bij Schiphol wordt bezuinigd. “Beveiligingsbedrijven worden uitgedaagd om hun diensten voor een zo laag mogelijke prijs aan te bieden. De winst die Schiphol maakt, gaat niet naar de beveiligers. Die moeten het met steeds minder doen. In februari werd er door het kabinet 128 miljoen euro vrijgemaakt voor de veiligheidsdiensten in Nederland. De particuliere beveiliging op Schiphol werd hierbij overgeslagen.” FNV en haar leden zeggen wel te snappen dat de nieuwe ‘central security’ op Schiphol ingrepen in het werk nodig maken. “Maar de beveiligers waren duidelijk. Een roosterwijziging niet zonder ons! En dat hebben we nu bereikt. Dit is een eerste stap richting een serieus gesprek tussen de beveiligers en hun werkgevers”, zegt beveiliger Patrick de Haan namens de bond.

G4S wilde de roosterwijzigingen doorvoeren naar aanleiding van de nieuwe indeling van de beveiliging op Schiphol vanaf 3 juni 2015. Dat deze wijziging er aan zat te komen, wist het beveiligingsbedrijf al sinds vorig jaar. Eind januari werd hun voorstel voor wijzigingen massaal afgewezen door de mensen op de vloer.

Op de luchthaven Schiphol wordt het fouilleren van passagiers en medewerkers door particuliere beveiligingsbedrijven gedaan. Sinds het beveiligingswerk is uitbesteed wordt de werkdruk steeds hoger, roosters steeds flexibeler en werkomstandigheden steeds ongezonder, constateert de FNV.

“We zijn het zat en maken ons zorgen over de kwaliteit van het werk dat we kunnen leveren”

Dirk Jan Leentvaar, beveiliger: “We zijn het zat en maken ons zorgen over de kwaliteit van het werk dat we kunnen leveren. Wij zijn en voelen ons geen gastheer zoals Schiphol wenst, maar specialisten die beveiligen. En hierin neemt Schiphol ons niet serieus.”

Met deze stap heeft de directie van G4S Aviation Security gehoor gegeven aan de zorgen van de mensen. Eventuele acties zijn hiermee voorkomen. “Iedereen op de luchthaven snapt dat er wat moet veranderen en dat daar een roosteraanpassing bij hoort”, aldus beveiliger Patrick de Haan. “Maar de beveiligers waren duidelijk. Een roosterwijziging niet zonder ons! En dat hebben we nu bereikt. Dit is een eerste stap richting een serieus gesprek tussen de beveiligers en hun werkgevers.”

 

Bron: Beveiligingnieuws.nl/ TransportOnline.nl