Beveiligers ervaren weinig werkdruk in verhouding tot andere beroepen tamara 4 April 2017

Beveiligers ervaren weinig werkdruk in verhouding tot andere beroepen

Beveiliger ervaren weinig werkdruk in verhouding tot andere beroepen
Leestijd: < 1 minuut

Beveiligers in Nederland geven de ervaren werkdruk op een schaal van 1 tot en met 4 een gemiddelde score van 2. Dit blijkt uit een gehouden onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en toont aan dat beveiligingspersoneel in verhouding tot andere beroepen relatief weinig werkdruk ervaren.

Horecapersoneel is de beroepsgroep met verhoudingsgewijs de meeste werkdruk. Het onderzoek heeft betrekking op het jaar 2015. Ook chauffeurs, hoveniers, kassamedewerkers, leidsters in de kinderopvang, onderwijsassistenten en machinemonteurs vinden dat het met de werkdruk enorm meevalt. Kassamedewerkers klagen alleen wel dat van hen veel snelheid wordt verwacht.

De geringe werkdruk valt mogelijk te verklaren uit het feit dat beveiligers vooral in actie moeten komen bij incidenten. Zolang alles op rolletjes loopt is er meestal wel een bepaalde reserve in de capaciteit, waardoor geen hoge werkdruk wordt ervaren. De onderzoekers verklaren echter dat rekening is gehouden met effecten die werkdruk veroorzaken en dat ook daaruit niet is gebleken dat beveiligingswerk als zwaar wordt ervaren. Niet duidelijk is of men alleen naar objectbeveiligers heeft gekeken of bijvoorbeeld ook naar alarmopvolgers of centralisten in een particuliere alarmcentrale.

Het door het CBS gehouden onderzoek kun je hieronder downloaden:

Onderzoek Beroep en werkdruk in Nederland

 

Ervaren werkdruk van werknemers in meest voorkomende beroepsgroepen (cijfers CBS 2015)

Ervaren werkdruk van werknemers in meest voorkomende beroepsgroepen in 2015