Beroepscriminelen: zo vader, zo zoon (en dochter) tamara 27 February 2016

Beroepscriminelen: zo vader, zo zoon (en dochter)

Leestijd: 2 minuten

Bijna alle zonen van Amsterdamse beroepscriminelen belanden in de misdaad, meldt de Volkskrant op basis van onderzoek van de Vrije Universiteit. Die verrichtte het onderzoek in opdracht van de Amsterdamse politie.

De helft van de zonen van criminele vaders heeft al eens in de gevangenis gezeten. Ze krijgen ook niet echt het goede voorbeeld. Zo werd op de telefoon van een verdachte een filmpje aangetroffen, waarbij een jongetje thuis opdracht kreeg om zijn oudere broer onder schot te houden. “Criminele ouders nemen hun kind mee in hun wereld. De kinderen krijgen een volstrekt verkeerd beeld van wat normaal is”, zegt Hanneke Ekelmans, hoofd operatie van de Amsterdamse politie tegen de Volkskrant.

In opdracht van de politie onderzocht de Vrije Universiteit hoe het kinderen van Amsterdamse beroepscriminelen vergaat. Onderzoekster Meintje van Dijk bestudeerde de politie-, justitie- en jeugdzorgdossiers van 25 gezinnen, met gezamenlijk 76 kinderen. Ze keek vooral naar de 44 kinderen die tussen de 19 een 33 jaar oud zijn. Maar ook de ouders kregen de aandacht. Deze blijken de mannen te faciliteren en flink mee te profiteren van de criminele activiteiten.

90% zonen in aanraking met justitie

Van de zonen komen er negen van de tien zonen in aanraking met justitie. De helft heeft al in de gevangenis gezeten wegens onder andere geweldsmisdrijven of illegaal wapenbezit. Een van de kinderen uit een van de gezinnen was Baris Önder (26), die vorig jaar april in Osdorp werd geliquideerd.
Het onderzoek heeft betrekking op zware beroepscriminelen. Bij ‘gewone’ criminelen komt naar schatting zestig procent van de kinderen op het verkeerde pad terecht. Dochters gaan veel minder vaak de fout in en dan betreft het ook nog veel lichtere vergrijpen, aldus de onderzoekster.

Een van de verklaringen voor het criminele gedrag zijn volgens Van Dijk de vele traumatische ervaringen die de kinderen meekrijgen in hun jeugd. Zo moest 95 procent van de kinderen hun vader voor langere tijd missen omdat deze gevangen zat. Bijna 90 procent van de kinderen heeft gescheiden ouders en meer dan een op de drie heeft een vader die is geliquideerd. De moeder begint daarna veelal weer een nieuwe relatie met iemand uit het milieu. Eén moeder zelfs met drie grote criminelen, die alle drie geliquideerd of overleden zijn.

 

Bron: Volkskrant