Bekijk de herkomst van verdachten in jouw gemeente tamara 20 June 2014

Bekijk de herkomst van verdachten in jouw gemeente

Leestijd: 2 minuten

Criminelen uit Oost-Europa veroorzaken in Nederland een ongekende golf van criminaliteit. Ze zijn verantwoordelijk voor grote aantallen misdrijven als autodiefstal, winkeldiefstal en inbraak. Bekijk nu zelf waar aangehouden verdachten in jouw gemeente vandaan komen.

RTL Nieuws vroeg aan de politie gegevens over de herkomst van verdachten in alle gemeenten. Bekijk op de kaart per gemeente, per herkomstgroep en per leeftijd hoeveel mensen in 2012 van een misdrijf werden verdacht.

Bekijk de kaart op je smartphone-app

Het gaat in deze kaart om de woonplaats van de verdachte. Het kan dus best dat de misdrijven ergens anders zijn gepleegd. De gegevens hebben betrekking op 2012. In veel gemeenten zijn van sommige groepen minder dan 8 mensen verdacht geweest van een misdrijf. Om privacy-redenen staat er dan “XX” op de plek van het getal.

De cijfers voor gemeenten die sinds 2012 gefuseerd zijn, zijn bij elkaar opgeteld.

In onderstaande cijfers zijn alleen groepen van 50 verdachten of meer meegerekend:

  • De gemeente met relatief de meeste verdachten met Nederlandse herkomst is Heerlen: 1016 verdachten, dat is 1,7% van de bevolking met Nederlandse herkomst. Daarna volgen Kerkrade (1,6%) en Den Haag (1,6%).
  • De gemeente met relatief de meeste verdachten met Marokkaanse herkomst is Capelle aan den IJssel: 59 verdachten, dat is 8,6% van de bevolking met Marokkaanse herkomst. Daarna volgen Apeldoorn (8,4%) en Leeuwarden (7,7%).
  • De gemeente met relatief de meeste verdachten met Antilliaanse herkomst is Leeuwarden: 96 verdachten, dat is 12,0% van de bevolking met Antilliaanse herkomst. Daarna volgen Den Helder (9,8%) en Heerlen (9,8%).
  • De gemeente met relatief de meeste verdachten met Surinaamse herkomst is Apeldoorn: 52 verdachten, dat is 6,2% van de bevolking met Surinaamse herkomst. Daarna volgen Vlaardingen (5,9%) en Nijmegen (4,4%).
  • De gemeente met relatief de meeste verdachten met Turkse herkomst is Venlo: 169 verdachten, dat is 5,2% van de bevolking met Turkse herkomst. Daarna volgen Terneuzen (4,9%) en Oosterhout (4,3%).
  • De gemeente met relatief de meeste verdachten met herkomst voormalig Oostblok is Roosendaal: 56 verdachten, dat is 5,4% van de bevolking met herkomst voormalig Oostblok. Daarna volgen Venlo (5,1%) en Schiedam (4,4%).

Bekijk de herkomst van verdachten in jouw gemeente