Bankripper actief! “Het is puur vandalisme” tamara 28 December 2014

Bankripper actief! “Het is puur vandalisme”

Leestijd: 2 minuten

“Toen een medewerker een snee vond op de rug van een bank is er meteen rondgekeken in het filiaal. We vonden beschadigingen op twaalf banken en stoelen op verschillende afdelingen. De schade is meer dan achtduizend euro”. Schade door vandalisme, het overkwam Tonnie Bliek in een van de filialen van TMC Woonwinkels.

Aangifte
“Ik heb meteen de verzekering gebeld, maar zij konden niets doen. Het is puur vandalisme. We hebben aangifte gedaan in de winkel. De politie heeft nog rondgevraagd bij zaken in de buurt maar daar was niets. Op advies van Inretail hebben we er geen ruchtbaarheid aan gegeven, want straks breng je mensen op ideeën”.

“Het personeel heeft niets gezien, we weten totaal niet in welke hoek we moeten zoeken. Ook weten we niet precies wanneer het gebeurd is, want het zat op de rug van de bank dus uit het zicht. Het kan er ook al even gezeten hebben”.

Stiekem
“Ik kan mij niet herinneren dat we een extreem boze klant in de winkel hebben gehad die stampij maakte. Als dit wel zo was, dan waren wij in gesprek gegaan met die klant.  Het is iemand die heel stiekem te werk is gegaan. Het kan iedereen geweest zijn, je sluit niets uit”.

Volgens forensisch psycholoog Ernst Ameling komen dit soort incidenten vaker voor. Ameling: “In dit geval zijn er twee voor de hand liggende scenario’s. De dader kan boos zijn of de dader heeft een psychose”.

Wraak
“In het meest waarschijnlijke geval, is de dader boos en wil hij wraak nemen. In zijn beleving is hem iets aangedaan. Het kan bijvoorbeeld dat hij slecht behandeld is of dat zijn product kapot is gegaan of niet bevalt”.

“Deze boze klant is lastig te herkennen, hij ziet er waarschijnlijk heel normaal uit. Hij is gericht naar de winkel gegaan om iets kapot te maken en heeft snel gehandeld omdat hij niet betrapt wil worden. Hij gaat slim te werk en is gemiddeld tot hoog begaafd”.

Psychose
“In een bijzonder geval kan het ook iemand geweest zijn met een psychose. Zo’n persoon kan allerlei scenario’s in zijn hoofd gehad hebben, bijvoorbeeld dat de winkel een gevaar voor het heelal is en dat hij daar iets aan moest doen. Iemand met een psychose zou moeten opvallen. Hij ziet er waarschijnlijk onverzorgd uit en vertoont rare trekjes, hij praat bijvoorbeeld in zichzelf”.

Aandacht
“Als de vandaal in meerdere winkels te werk gaat wordt het ingewikkelder. Het gaat hem dan waarschijnlijk om aandacht. Iemand die aandacht wil, wil wel uit handen van de politie blijven maar wil aan de andere kant publiciteit. Hij zal onbewust foutjes gaan maken en waardoor de pakkans toeneemt”.

 

Bron: inretail.nl