Autodieven richten zich tegenwoordig op onderdelen tamara 3 October 2014

Autodieven richten zich tegenwoordig op onderdelen

Leestijd: < 1 minuut

Steeds meer autodieven richten zich tegenwoordig op losse onderdelen zoals velgen, airbags, koplampen en navigatiesystemen. De auto wordt verder met rust gelaten.

Met name autodealers zijn de klos, aldus verzekeraar Bovenmij. Volgens de verzekeraar is de schade het afgelopen halfjaar verdubbeld. “Voorheen werden auto’s gestolen, nu steeds vaker in stukjes. Onderdelen zijn namelijk nog niet geregistreerd.”

Op klaarlichte dag in showroom
Bij een Renault-dealer in Veenendaal werden de afgelopen maanden meerdere keren airbags en velgen gestolen. “De airbags worden op professionele manier gedemonteerd”, zo zegt hij tegen RTL Nieuws. “Eerst alleen bij nieuwe, maar nu ook bij jonge gebruikte auto’s. Ze waren zelfs zo brutaal om op klaarlichte dag in de showrooms airbags uit een auto te halen.”

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bevestigt dat onderdelendiefstal een steeds groter probleem wordt. Dit komt doordat moderne auto’s minder makkelijk in z’n geheel te ontvreemden zijn. Ook wordt het steeds ingewikkelder om ze een nieuwe identiteit te geven.