Autodief steeds professioneler tamara 29 April 2015

Autodief steeds professioneler

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal voertuigdiefstallen is net als voorgaande jaren gedaald.  De reden: ze zijn steeds moeilijker te stelen. Autodieven hebben zich echter geprofessionaliseerd en zijn tegenwoordig echte specialisten geworden. Experts die weten hoe je een auto steelt.Afgelopen jaar werden er nog ‘maar’ 15.389 auto’s, bestelbusjes en motoren in Nederland gestolen, zo blijkt uit de AD Misdaadmeter 2015. Dat zijn er ruim 1400 minder dan het jaar ervoor. Het is de voortzetting van een dalende trend die al jaren aan de gang is.

Maar er is ook minder goed nieuws. Want als een auto of motor eenmaal is gestolen, wordt deze steeds minder vaak teruggevonden. Vorig jaar werd ongeveer 1/3 van de gestolen voertuigen teruggevonden. Dat percentage was in 2010 nog 46,3 procent en in 1995 zelfs 64,8 procent.
De reden daarvoor is dat autodieven steeds vakkundiger zijn geworden, zegt Titus Visser van Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (AVc). ,,De gelegenheidsdief die een koevoet tussen de deur zet en wat draadjes met elkaar verbindt, bestaat vrijwel niet meer. Bij moderne auto’s komt er zoveel techniek kijken, dat autodieven pure professionals zijn geworden. En die weten ook precies hoe ze een voertuig moeten laten verdwijnen.”

 

Bron: AD Misdaadmeter 2015