De Drank-en Horecawet levert een leuke bijbaan op voor studenten: toezichthouder. Dus controleren of 18-minners alcohol drinken in de kroeg. ‘De ‘gewone’ toezichthouders zijn vaak wat ouder – en die vallen dus nogal op tussen drinkende jongeren.
“Ik vergelijk het wel eens met een verkeerscontrole”, zegt Raymond Berens , die jonge toezichthouders opleidt. “Als je weet dat er geflitst wordt, pas je je gedrag aan. En zo werkt het ook bij alcoholcontroles.” De toezichthouders moeten zich dus zo onopvallend mogelijk door het café bewegen.
“Bovendien hebben oudere toezichtouders vaak moeite een vol café in te stappen, omdat ze het gevoel hebben dat ze de vader of de moeder zouden kunnen zijn van het jonge publiek.”
Legitimatie
En dan komen types als Patrick en Denise in beeld: respectievelijk 27 en 22 jaar. Eén of twee keer per week gaan ze op stap en drinken ze alleen maar fris. “We stappen met zn tweeën een café binnen en daar kijken we of er jongeren aanwezig zijn”, zegt Patrick. “Als die er zijn, kijken we of ze wat bestellen, en of er, als nodig, naar legitimatie wordt gevraagd. Als dat niet gebeurt, spreken we de jongere aan en vragen we hem of haar naar legitimatie.”
Als ze 18-minners betrappen met een biertje in de hand, heeft dat consequenties voor zowel het bedrijf als voor de jongere. “Die kunnen allebei op een boete rekenen.”
Patrick en Denise zijn tevreden met hun baan, maar ze weten ook dat er een einddatum aanzit. “Ik ben nu 27 en op een gegeven moment heb je de leeftijd bereikt dat je te veel gaat opvallen tussen al die jonge mensen, dat is natuurlijk niet de bedoeling”, zegt Patrick. “Ik denk dat je rond je 28ste de leeftijdsgrens wel hebt bereikt. Dit zal dus een van mn laatste jaren zijn.”
Loktieners
Gemeenten moeten sinds 1 januari zélf controleren of de Drank – en Horecawet wordt nageleefd. Er zijn zo’n tien gemeenten werken die nu met Berens samenwerken en jonge toezichthouders inzetten, en dat worden er meer.
Gemeenten mogen zelf weten hoe ze controleren. In een paar gemeenten werden daarom loktieners ingezet: minderjarigen die op pad worden gestuurd om alcohol te kopen. Daar kwam veel kritiek op, want het zou uitlokking zijn. Mag dat? Volgens strafrechtadvocaat Willemijn Oosterbaan-Van Veen wel, en gebeurt het ook al jaren. Met een grote maar: “Er mag geen uitlokkende werking van uitgaan'”, zegt Oosterbaan-Van Veen. “In een lokauto mag je ook geen juwelen neerleggen om hem aantrekkelijker te maken.”
De loktiener mag dus niet gegrimeerd zijn om ouder te lijken, en ook niet op pad gestuurd zijn met bijvoorbeeld een vals ID.
Bron: NOS op 3 – door Hilde Bouwman