AD Misdaadmeter: Nederland is veiliger, maar niet overal tamara 14 juli 2016

AD Misdaadmeter: Nederland is veiliger, maar niet overal

Leestijd: < 1 minuut

De totale criminaliteit in Nederland is afgenomen in 2015. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter die onlangs verscheen. In 95 relatief kleine gemeenten nam de criminaliteit echter toe. Bovendien verschuift criminaliteit steeds vaker van de straat naar de digitale leefomgeving.

Het gaat misschien tegen het gevoel van de burger in, maar de klassieke criminaliteit zoals inbraken, geweld en berovingen, neemt al jaren af. De afgelopen drie jaar nam bijvoorbeeld het aantal straatroven met veertig procent af. Dat blijkt uit de jaarlijkse AD Misdaadmeter.

Meer criminaliteit in kleine gemeenten

In totaal werden 390 gemeenten onderzocht en bleek dus in een kwart daarvan het gevoel van groeiende veiligheid uit te blijven. De AD Misdaadmeter meet tien delicten die spelen rond het huis, op straat en in de buurt. De verschillen per gemeente zijn groot. Gemiddeld nam het aantal woninginbraken af met negen procent, maar in 139 gemeenten werd er juist vaker ingebroken. Vorig jaar waren er landelijk minder straatroven, maar in 111 gemeenten niet. Opvallend genoeg steeg de criminaliteit vooral in relatief kleine steden – gemiddeld 29.000 inwoners – als Alblasserdam, Rijnwaarden of Weststellingwerf. Drenthe kwam als veiligste provincie uit de bus, terwijl in Gelderland en Zeeland de criminaliteit het meeste toenam.

Nieuwe vormen van criminaliteit

De afname van criminaliteit is natuurlijk prettig voor burgers. Toch betekenen de cijfers uit de misdaadmeter niet perse dat er voor de beveiligingsbranche minder werk is. Nieuwe vormen van criminaliteit nemen namelijk toe. Het gaat dan meestal om misdrijven die zich op of via het internet afspelen: aankoopfraude, identiteitsfraude en allerlei trucs om digitaal geld afhandig te maken. De omvang hiervan is groot, al weet niemand – zelfs de politie niet – hoe groot precies. Lang niet iedereen doet namelijk aangifte van internetcriminaliteit.

 
Bron: AD | veiligheidsbranche.nl

 

Scroll to Top