AD Misdaadmeter: Meer criminaliteit in 95 gemeenten tamara 23 May 2016

AD Misdaadmeter: Meer criminaliteit in 95 gemeenten

Leestijd: < 1 minuut

In 95 Nederlandse gemeenten is de criminaliteit het afgelopen jaar toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad, die vandaag wordt gepubliceerd. Landelijk gezien nemen de misdaadcijfers echter nog altijd af.

Hoewel Amsterdam de hoogste misdaadcijfers kent, vinden de stijgingen van de cijfers vooral plaats in kleinere gemeentes en dan met name in de provincies Gelderland en Zeeland. Vooral Rijnwaarden, Weststellingwerf en Alblasserdam lieten stijgingen zien van maar liefst negen categorieën misdrijven. Alleen in Drenthe was in geen enkele gemeente sprake van een stijging. Maastricht volgt op de tweede plaats voor wat betreft het totaal aantal misdrijven.

De criminaliteitscijfers in Nederland dalen al enkele jaren. Vooral het aantal straatroven is met 40 procent heel sterk gedaald. Amsterdam en Maastricht scoren vooral hoog vanwege het hoge aantal slachtoffers van zakkenrollers in die gemeenten. Zakkenrollers teisteren ook Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Roermond.

Ook het aantal autokraken neemt af, met uitzondering van de grote steden. Vooral in Utrecht is de kans op een autokraak nog steeds erg groot. Verder zijn Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven wat dat betreft berucht.
Drugsdelicten hebben met name plaatsgevonden in Dronten, tijdens muziekfestivals (Lowlands) die daar werden gehouden. Ook het kleine Haarlemmerliede (Dance Valley) en Hilvarenbeek scoren hoog.
Het veiligst is de gemeente Ten Boer in de provincie Groningen, aldus het AD.

 

Bron: Beveiligingnieuws.nl