Aantal winkelovervallen opnieuw gedaald tamara 20 February 2017

Aantal winkelovervallen opnieuw gedaald

winkelovervallen_isg_security
Leestijd: < 1 minuut

Vorig jaar is het aantal overvallen op winkels opnieuw fors gedaald. Afgelopen jaar vielen in totaal 276 overvallen plaats, en dat aantal is nog nooit zo laag geweest.

Dat meldt brancheorganisatie Detailhandel Nederland. In zeven jaar tijd is het aantal winkelovervallen met 70 procent gedaald. Volgens de organisatie komt dat voor een groot deel door de politieke aandacht die eraan is besteed en het instellen van de Taskforce Overvallen.

Toename aantal plofkraken

“Toch vindt er nog bijna dagelijks een overval in een winkel plaats. Onbegrijpelijk, want door preventie is de buit doorgaans laag tot zeer laag, de kans om gepakt te worden hoog en er volgt vaak een gevangenisstraf van meerdere jaren”, zegt Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit.

Er is wel een verschuiving waar te nemen richting andere vormen van ‘zeer ingrijpende, georganiseerde criminaliteit, zoals plofkraken’. Het aantal plofkraken is de afgelopen jaren toegenomen. De aanpak van georganiseerde groepen daders schiet volgens de brancheorganisatie te kort.