Aantal winkeldiefstallen in 2016 sterk toegenomen tamara 14 March 2017

Aantal winkeldiefstallen in 2016 sterk toegenomen

Leestijd: < 1 minuut

Alhoewel het aantal winkelovervallen in 2016 flink is gedaald, is daarentegen het winkeldiefstallen sterk gestegen. Bijna 1 op de 10 vermogensdelicten die wordt gepleegd is winkeldiefstal.

Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “Als je daarbij bedenkt dat de politie onlangs zelf constateerde dat de aangiftebereidheid van deze vormen van criminaliteit met ongeveer 23 procent fors is gedaald de afgelopen jaren, dan geeft dat ons reden tot grote zorgen.” Detailhandel Nederland pleit voor een gezamenlijke en nieuwe aanpak.

Één op de zeven winkeldieven uit Oost-Europa

Grofweg komen twee typen daders de winkel binnen. In de aangiftecijfers is sprake van een oververtegenwoordiging van Oost-Europeanen, bijna 15 procent van het totaal. Van Steeg: “In Nederland zijn honderden van deze bendes actief, vaak vanuit het voormalige Oostblok. Zij gebruiken ook steeds nieuwe hulpmiddelen. Zo hield een winkelier onlangs iemand staande met een geprepareerde zak chips. Werkelijk te gek voor woorden.” Circa dertig procent van alle schade door winkeldiefstallen wordt veroorzaakt door georganiseerde bendes. Naast de georganiseerde bendes bestempelt Detailhandel Nederland de gelegenheidsdieven als belangrijkste type dader. Het gaat om diefstallen met een relatief kleine schade, maar om enorme aantallen.

Bron: detailhandel.nl

cijfers aantal winkeldiefstallen 2016