Aantal autodiefstallen daalt nauwelijks tamara 5 May 2014

Aantal autodiefstallen daalt nauwelijks

Leestijd: < 1 minuut

Ondanks betere beveiligingssystemen daalt het aantal autodiefstallen nauwelijks. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.
Vorig jaar werden 11.658 auto’s gestolen, het jaar daarvoor waren dat er 11.733. Dat is een daling van maar 75 auto’s.
Volgens de stichting komt dat doordat maar weinig mensen een alarmsysteem in hun auto inbouwen. Ook worden steeds vaker autosleutels uit woningen gestolen.
De organisatie pleit daarom voor goede beveiliging van huizen en de inbouw van een gecertificeerd alarmsysteem om diefstallen te voorkomen. Ook raadt de organisatie tracking en tracing-apparatuur aan, omdat daarmee gestolen auto’s snel teruggevonden kunnen worden.

Volgens directeur Guus Wesselink worden autodieven steeds professioneler in het omzeilen van de alarmsystemen. Zo zouden ze zelfs nieuwe modellen auto’s kopen en die vervolgens uit elkaar halen om erachter te komen hoe ze elektronisch werken.

Favoriete merken onder autodieven zijn VW, Audi, BMW en Mercedes. Vooral nieuwe auto’s worden vaak gestolen, maar ook oudere auto’s van 4 tot 7 jaar worden meegenomen voor de onderdelen. De auto’s worden vaak doorverkocht in Oost-Europa.

Verder daalde het aantal diefstallen van bedrijfsvoertuigen met 6 procent en van vrachtwagens met 30 procent. Veel transportondernemers hebben volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit maatregelen genomen om diefstal van hun auto’s en lading te voorkomen.

Het aantal gestolen caravans steeg met 50 procent tot 160.