7 tips tegen winkeldiefstal tamara 30 December 2014

7 tips tegen winkeldiefstal

Leestijd: 2 minuten

Een mysteryshoplifter van marktonderzoeksbureau Retail Reality kon onlangs tijdens een proef in Nieuwegein bij negentig procent van de deelnemende retailers producten meenemen. Volgens Arnold Terpstra van Retail Reality hebben medewerkers onvoldoende oog voor klanten.

Terpstra: “Van de winkeldieven is 85-90% een gelegenheidsdief. Deze dief gaat niet naar de winkel met de gedachte om iets te stelen, maar komt hiervoor in de gelegenheid door bijvoorbeeld een onoplettende medewerker”.

Retail Reality gaf ons zeven tips om winkeldiefstal te voorkomen.

1. Klant begroeten
Het is belangrijk om de klant uit de anonimiteit te halen. De winkelmedewerker moet de klant begroeten bij binnenkomst. Winkeldieven kijken veel om zich heen, ze zijn bang om betrapt te worden door medewerkers. Zorg dat je er staat en dat klanten je kunnen zien, vanuit klantvriendelijkheid en vanuit preventie.

2. Geprepareerde tassen herkennen
Je kunt letten op klanten die met grote boodschappentassen binnenkomen. De tassen zijn vaak geprepareerd met aluminiumfolie. Een ander voorbeeld is een Pringle-doos, ook daar zit aluminiumfolie in. Diverse winkelgebieden hebben een verbod op geprepareerde tassen.

3. Ga zo snel mogelijk op de verdachte klant af
Spreek een verdachte klant gelijk aan, zodat hij weet dat hij gezien is. Je hoeft hem niet te confronteren met zijn gedrag, maar wees klantvriendelijk en behulpzaam. Wacht in ieder geval niet totdat hij vlakbij de uitgang is. De adrenaline van een winkeldief loopt hoger op zodra hij dichter bij de uitgang is. Als je hem daar aanspreekt wordt het een heftige confrontatie, waar andere klanten bij zijn.

4. Bespreek geen pauzes in de winkel
Roep niet door de winkel dat je over een kwartiertje met pauze gaat. De winkeldief speelt hierop in, omdat hij weet dat er minder personeel op de vloer staat. Hetzelfde geldt voor personeel dat met zijn allen staat te roken voor de winkel. Dieven zien dat ze niet in de winkel staan.

5. Bedenk welke artikelen je buiten presenteert
Als ze in het buitenland artikelen buiten presenteren, zit er altijd iemand op een stoeltje bij om klanten te helpen maar ook om de boel in de gaten te houden. In Nederland worden artikelen op straat gepresenteerd zonder bewaking. Winkeldieven maken hier gebruik van.

6. Communiceer de veiligheid nooit naar buiten
Houd je veiligheidsafspraken en omzetgetallen altijd intern. Er stond een keer een ondernemer in de krant die was overvallen. Hij vertelde lachend dat ze hem beter op donderdag in plaats van dinsdag hadden kunnen beroven omdat de omzet dan hoger is. Twee maanden later werd hij op donderdag overvallen.

7. Help elkaar
Houd ook andere winkels in de gaten. Als je aan de overkant een verdachte klant naar binnen ziet lopen met bijvoorbeeld een grote tas, waarschuw dan de winkelier en andere winkels in de straat.

 

 

Bron: inretail.nl