66 illegale hotels in Amsterdam gesloten tamara 7 November 2014

66 illegale hotels in Amsterdam gesloten

Leestijd: < 1 minuut

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar in de binnenstad al 66 illegale hotels gesloten. Volgens Stadsdeel Centrum is voor 132.000 euro aan boetes opgelegd. De hotelappartementen met in totaal 260 bedden moesten dicht op last van de brandweer. “Het gaat om illegale hotels maar ook om appartementen die via internet worden verhuurd, bijvoorbeeld via airbnb”, aldus een woordvoerder.

“Ook zien we dat hotelappartementen het hele jaar worden gebruikt voor vakantieverhuur, terwijl maar voor bijvoorbeeld twee maanden een vergunning is afgegeven.” Sinds Amsterdam twee jaar geleden begon met intensieve controles van illegale hotels is voor ruim een miljoen euro aan boetes opgelegd en moesten meer dan 200 hotelappartementen de deuren sluiten. (ANP)

Sinds afgelopen zomer heeft de Gemeente Amsterdam stadsbreed een start gemaakt met de gestructureerde aanpak van brandgevaarlijke en overlast gevende illegale hotelpanden. Speciale teams gingen in de stad op zoek naar woningen die illegaal worden verhuurd. De gemeente Amsterdam hanteert sinds 2012 een strenge aanpak tegen illegale hotels en pensions. In de eerste helft van 2013 aloot stadsdeel Centrum samen met de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven (DWZS) al 73 hotelpanden en 442 slaapplaatsen.

De aanpak van illegale hotels is in een stroomversnelling gekomen door de hotelbrand aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam in de zomer van 2012 waarbij twee doden vielen, en het bezoek door brandweercommandant Elie van Strien met Expertiseteam Toezicht en Controle aan een hotel waarbij het zeer slecht gesteld was met de brandveiligheid.