428 stelende winkelmedewerkers zijn vorig jaar door hun werkgever op een landelijke zwarte lijst gezet. Daarmee staan er al ruim 1.600 betrapte medewerkers in het zogeheten Waarschuwingsregister van winkels.
Winkeleigenaren in de detailhandel kunnen dit register raadplegen bij sollicitaties, door de naam en het adres van een sollicitant in te voeren. Dat gebeurde afgelopen jaar ruim 232.000 keer, 2 keer zo vaak als in 2012.Het aantal ’treffers’ – waarna een werkgever de sollicitant mag afwijzen – steeg mede daardoor met 70 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD), dat vrijdag 28 juni is gepresenteerd.
Register
Deze stichting, gelieerd aan Detailhandel Nederland, is het register in 2005 gestart. De leden variëren van winkels als Action, Albert Heijn en Kijkshop tot zelfstandige kledingzaken en bakkers.
Bij de bedrijven die zijn aangesloten werken ongeveer 200.000 mensen, meer dan 30 procent van al het personeel in de detailhandel. Personeel van niet-leden kan niet op de lijst gezet worden.
Contact tussen werkgevers
Medewerkers tegen wie aangifte wordt gedaan en die op staande voet ontslagen zijn, worden gedurende 2 of 4 jaar in het register vermeld. Zij lopen het risico dat een mogelijke nieuwe werkgever na een treffer contact opneemt met hun vorige werkgever, onder andere om te achterhalen wat de exacte oorzaak van het ontslag was.
De verdubbeling van het aantal screenings door werkgevers heeft volgens secretaris Jelger Zee van de Stichting FAD als belangrijke oorzaak dat enkele grote ketens de screening van sollicitanten geautomatiseerd heeft. Daarnaast neemt het aantal winkels dat bij het register aangesloten is, toe. Hoeveel extra treffers dat opleverde maakt de stichting echter niet bekend.
Bron: ed.nl
Volg ISG op social media:
Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts
Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging