12 % sportclubleden ondervindt ongewenst seksueel gedrag tamara 10 July 2014

12 % sportclubleden ondervindt ongewenst seksueel gedrag

Leestijd: < 1 minuut

12 % van de jongeren die lid zijn van een sportclub krijgt  te maken met, soms ernstig, seksueel overschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek onder 4.053 volwassen Nederlanders en Vlamingen. Het gaat om seksueel getinte opmerkingen maar ook om ‘lichamelijke aanrakingen’. Zo’n 1 procent is slachtoffer van een verkrachting, 1,5 procent van een poging daartoe.

Iemand nafluiten of seksistische grappen maken, komt verreweg het meest voor. Veel minder vaak gaat het om gedwongen zoenen, ongewenste massages of het ongewenst tonen van geslachtsdelen.

Van alle respondenten had 56 procent geen negatieve ervaringen tijdens het sporten in de kindertijd. De rest (44 procent) zei ten minste één ervaring met grensoverschrijdend gedrag op seksueel gebied te hebben gehad.

Minderjarig
Voor het rapport is niet de huidige generatie minderjarige sportclubleden ondervraagd. De onderzoekers erkennen dat de resultaten enigszins gedateerd zijn, en zeggen dat veel sportbonden en clubs actie hebben ondernomen tegen misbruik en wangedrag.

Het rapport is opgesteld door Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. In Nederland is sportkoepel NOC*NSF medefinancier van het onderzoek.

Bron: Nu.nl

 

Volg ISG op social media:

Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts

Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging

Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security

Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging

ISG Security || Beveiliging Nieuws 2014