100.000 huizen met gaslek tamara 4 June 2014

100.000 huizen met gaslek

Leestijd: < 1 minuut

Ongeveer 100.000 huizen in NL hebben last van gaslekkage. Netbeheerders vevangen gasmeters op grote schaal door zogenaamde slimme meters en voeren na installatie hiervan de druk op de leiding iets op om te controleren of alles dicht is. Vaak blijken koppelingen lek te zijn of zijn er sprake van poreuze gasslangen. Doorgaans betreft het om kleine lekken, maar het komt ook voor dat vanwege het risico de gastoevoer wordt afgesloten.

Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale pleit in de krant voor een verplichte periodieke keuring zoals bij auto’s ook verplicht is. Hij wijst erop dat jaarlijks twee doden vallen door gaslekkages. Brancheorgansiatie van installateurs Uneto-VNI pleit voor een verplichte keuring van gasleidingen en -installaties in woningen. Tot de jaren negentig werd door de gasbedrijven periodiek gecontroleerd, maar dat gebeurt niet meer sinds de privatisering.

Netbeheerder Enexis stuitte vorig jaar bij allerhande werkzaamheden in 120 woningen in de regio Tilburg op (vaak kleine) lekkages aan onder meer slangen en koppelingen. Volgens Netbeheer Nederland, brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbedrijven, gaat het vaak om oudere woningen en betreft het landelijk gezien uitzonderingen. De organisatie staat positief tegenover een ‘apk-keuring’, zeker als daarbij ook het probleem van koolmonoxidevergiftiging wordt meegenomen.